Verbod siliconen

Kamerbrief over het verbod door Frankrijk van macrogetextureerde en polyurethaan borstimplantaten

05 april 2019     Meer onderzoek nodig naar risico’s macrogetextureerde en polyurethaan implantaten voor definitief besluit
NVPC deelt oproep minister Bruins VWS met alle plastisch chirurgen

De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) volgt het verzoek van minister Bruins van VWS om voorlopig geen macrogetextureerde en polyurethaan implantaten meer te plaatsen. De NVPC heeft gisterennamiddag alle leden opgeroepen het advies op te volgen. De oproep van de minister volgt op het besluit van de Franse Inspectie (ANSM) die gisteren bekend heeft gemaakt dat bepaalde merken macrogetextureerde- en polyurethaan implantaten voorlopig niet meer gebruikt mogen worden. Belangrijkste argument is voor Frankrijk het verband dat wordt gelegd met het krijgen van BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Van de 56 gevallen die sinds 2011 aan het ANSM zijn gemeld, heeft 70,5% betrekking op een macrogetextureerd borstimplantaat. Dr. Marc Mureau, voorzitter van de NVPC: “Hoewel het verzoek van de minister niet verloopt conform de gangbare procedures en er ook geen nieuwe wetenschappelijke publicaties of onderzoeken zijn, weegt voor ons als bestuur het ministeriële verzoek zwaar. Omdat het RIVM binnen enkele weken met een bindend advies komt, hebben we onze leden gevraagd om in samenspraak met patiënten geen implantaten als bedoeld te plaatsen.” 

Naar aanleiding van het Franse verbod, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het RIVM gevraagd na te gaan of er voor Nederland ook acties nodig zijn aangaande het gebruik van deze implantaten. De NVPC is blij is met de betrokkenheid van het RIVM. Marc Mureau: “Het bestuur van de NVPC ondersteunt alle vormen van onderzoek naar de veiligheid van implantaten en wij stellen uiteraard onze expertise en beschikbare wetenschappelijke onderzoeken aan het RIVM ter beschikking.”
Hoewel het zelden voorkomt, is er vorig jaar door Nederlandse plastisch chirurgen in samenwerking met pathologen, hematologen en epidemiologen een verband aangetoond tussen het krijgen van lymfeklierkanker in de borst en siliconen borstimplantaten. De kans op het krijgen van deze ziekte in de borst bij siliconen implantaten is vastgesteld op 1 op 35.000 voor het 50e levensjaar. Dit loopt op tot circa 1 op 7.000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. De oorzaak van het ontstaan van borstimplantaat geassocieerd ALCL is nog onbekend. 

Advies: bij klachten laten onderzoeken

Eventuele klachten die zouden kunnen wijzen op ALCL (niet te verwarren met borstkanker) bestaan uit het in korte tijd groter worden van de borst met een borstprothese door lichaamsvocht of een nieuwe, groeiende knobbel in de borst. Deze vrouwen worden geadviseerd zich te melden bij de huisarts voor een verwijzing naar een plastisch chirurg of bij hun behandelend plastisch chirurg. Plastisch chirurgen kunnen, soms door onderzoek, kijken of er sprake is van ALCL of dat de klachten een andere oorzaak hebben. 
De NVPC heeft een chirurgische bijsluiter met alle actuele, relevante informatie voor vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die overwegen implantaten te nemen. Deze is te vinden op de website van de NVPC. Ook is er een informatieve voorlichtingsfilm gemaakt over ALCL. Deze film is samen met de bijsluiter te vinden op de website van de NVPC met bovendien veel gestelde vragen en antwoorden voor patiënten. 

bron: NVPC

Download de Kamerbrief hier

  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    Heeft u vragen over de Arenborghoeve? Aarzel niet en mail ons!

    info@arenborghoeve.nl