Borstgroei bij mannen, wat kun je eraan doen

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is een vergrote borstontwikkeling bij jongens/mannen. Bij baby’s, pubers en mannen boven de 50 jaar is dit een heel natuurlijk verschijnsel. Wanneer u echter niet tot deze groep behoort kan uw borstgroei andere oorzaken hebben. 

Borstgroei bij mannen kan aan één of aan beide kanten voorkomen. De borsten kunnen ontstaan door een hoge oestrogeen productie, opstapeling van vetweefsel of een combinatie van vet- en klierweefsel.

De oorzaak van gynaecomastie is niet altijd gemakkelijk te vinden. Vaak ontstaat de borstgroei bij mannen als bijwerking van bepaalde medicijnen die bijv oestrogenen bevatten. Maar ook in voedingssupplementen kunnen een soort oestrogenen verwerkt zitten. Ook je stofwisseling en hormoonproductie kan veranderen die ertoe leiden dat gynaecomastie ontstaat. Ver kunnen ook gezwellen in bijv. zaadbal, luchtwegen of borstkanker zorgen voor de extra borst groei. Ten slotte kunnen het gebruik van drugs, anabole steroïden en overwicht een grote rol spelen bij deze aandoening.

Wat te doen aan borstgroei bij mannen?

Allereerst wordt de borstgroei bij mannen onderzocht door een arts. Een arts kan het verschil onderzoeken tussen gynaecomastie, pseudogynaecomastie (groei van vetweefsel) en borstkanker. Zodra een arts alle onderzoeken heeft afgerond en gynaecomastie is vastgesteld kan het borstweefsel operatief worden verwijderd. In sommige gevallen gaat de borstgroei bij mannen vanzelf over. Wanneer de gynaecomastie is ontstaan door medicijnen kan een arts je adviseren hiermee te stoppen of een vervanger te vinden. Ook anti oestrogenen medicatie kan de borstgroei verminderen. 

Hoe lang duurt gynaecomastie?

Bij baby’s zal de borstzwelling binnen het eerste jaar verdwenen zijn, bij pubers zal de borstgroei bij jongens binnen twee jaar verdwijnen. Wanneer je tot deze groepen behoort is actie niet nodig, de borstvorming zal vanzelf over gaan. Mannen die ouder zijn dan 50 jaar zullen de borstvorming blijven behouden. Wanneer gynaecomastie ontstaat door drugs, medicijnen, supplementen of steroïden is het van belang minimaal een maand te stoppen om te onderzoeken of de zwelling(en) verminderen.

Wanneer bovenstaande niet de oorzaak zijn zal de borstgroei niet vanzelf overgaan en is een behandeling bij de Arenborghoeve mogelijk.

Wanneer de borstgroei bij mannen na een aantal maanden niet vanzelf is overgegaan kan de Arenborghoeve tijdens een dagbehandeling het klierweefsel verwijderen. Dit duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Door de kleine incisie in de borstplooi wordt een drain geplaatst die afhankelijk van uw wondvocht/bloed productie binnen 2-5 dagen verwijderd. Na de operatie wordt uw borst verbonden met een drukkend verband. Na vier tot zes maanden is uw borst helemaal hersteld en kunt het resultaat goed inschatten, hiervoor is dit niet mogelijk door de zwelling. 

  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    Heeft u vragen over de Arenborghoeve? Aarzel niet en mail ons!

    info@arenborghoeve.nl