Waarom een buikwandcorrectie?

Na een of meerdere zwangerschappen, huidveroudering of (extreem) gewichtsverlies kan er een grote hoeveelheid buikhuid overblijven. Dit buikhuidoverschot kan niet alleen letterlijk in de weg zitten maar bovendien ook leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Een buikwandcorrectie kan een mooie oplossing bieden. Je leest er alles over in dit artikel!

Waarom een buikwandcorrectie?

Wanneer de huid over lange tijd uitgerekt is geweest, komt het vaak voor dat de huid niet meer terug veert zoals gewenst. Zowel huid als ook spieren kunnen na zwangerschap(pen) of overgewicht verslapt zijn. Mogelijke gevolgen van dit loshangende buikvel zijn:

  • rugklachten
  • rode huid in huidplooien
  • jeuk in huidplooien
  • brandend gevoel in huidplooien
  • natte huid in huidplooien
  • bewegingsbeperking
  • verminderde eigenwaarde
  • verminderd zelfvertrouwen


Soorten buikwandcorrectie

Er zijn drie verschillende varianten van een buikwandcorrectie. Een mini buikwandcorrectie, een uitgebreide buikwandcorrectie en een Fleur-de-Lis buikwandcorrectie. Deze laatste wordt ook wel anker buikwandcorrectie genoemd omdat bij deze buikwandcorrectie behalve een horizontale snede ook een verticale incisie boven de navel wordt geplaatst. De Fleur-de-Lis buikwandcorrectie wordt gebruikt bij mensen die bovengemiddeld veel zijn afgevallen en hierdoor over een grote hoeveelheid overtollige huid beschikken.

De uitgebreide buikwandcorrectie is geschikt voor mensen waarbij niet alleen de huid maar ook de buikspieren zijn verslapt en de mini-buikwandcorrectie is voor iedereen die extra buikhuid onder de navel wil laten verwijderen. Beide behandelingen gebeuren door middel van een horizontale snede onder de bikinilijn.

De buikwandcorrectie behandeling bij de Arenborghoeve

Het consult

Elke behandeling bij de Arenborghoeve begint met een consult. Tijdens dit consult worden de wensen, verwachtingen en de mogelijkheden besproken. Ook eventuele risico’s worden belicht en besproken. Aan de hand van dit consult kun je een goede overweging maken om wel of niet voor een buikwandcorrectie behandeling te kiezen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan voorafgaand aan de buikwandcorrectie een  liposuctie worden aangeraden.

In dit consult wordt bovendien gekeken of je geschikt bent voor de buikwandcorrectie behandeling. Je wordt gewogen en gemeten om je BMI te bepalen. Je BMI mag niet hoger zijn dan 30. Deze behandeling is namelijk geen manier om snel af te vallen. Je BMI en je levensstijl moeten goed zijn. Ook wordt gevraagd of je gewicht stabiel is.

De buikwandcorrectie behandeling

De buikwandcorrecties worden onder narcose uitgevoerd. De chirurg legt voor de ingreep nog eens alles uit en beantwoord eventuele vragen. Daarna word je onder narcose gebracht. Door middel van een snede maakt de chirurg het onderliggende huidweefsel en de spieren los. De buikspieren worden weer met elkaar verbonden en het te veel aan huid wordt verwijderd en opnieuw gehecht. Deze behandeling duurt ongeveer twee uur.

Herstel na een schaamlip correctie

Een aantal uur of de dag na de operatie mag je weer je naar huis, afhankelijk van de gekozen buikwandcorrectie en indien alles goed verlopen is. Je mag niet zelf naar huis rijden en dient door iemand te worden opgehaald. Verder is het van belang de eerste twee weken rust te nemen, niet te sporten en het lichaam niet zwaar te belasten. Bij de eerste controle krijg je van ons een speciale litteken crème mee die gesmeerd mag worden zodra de wond gesloten is. Houd de wond minimaal 4 weken uit de zon, stel dus ook een bezoekje aan de zonnebank nog even uit. Na zes weken mogen sporten en zwaar werk weer hervat worden. Ook kun je na 6 weken weer op je buik liggen en in bad gaan. Tot die tijd kun je beter gaan douchen.

Bij deze operatie blijven er altijd littekens achter. Doordat deze in de bikinilijn vallen zijn deze echter niet zichtbaar. De eerste tijd zijn de littekens vaak rood en gezwollen. De huid eromheen voelt de eerste weken hard aan. Dit trekt langzaam weg.

Risico’s van een buikwandcorrectie

Zoals bij elke operatie kunnen ook hier de algemene risico’s worden vermeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • allergische reactie
  • infectie
  • nabloeding
  • zwelling/verharding
  • gevoeligheid
  • ontevredenheid over het resultaat

Wanneer je het niet vertrouwt of je twijfelt over de symptomen neem altijd contact met ons of je huisarts op. Wij staan je graag te woord bij al je vragen.

Wordt deze behandeling vergoed?

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraars. Er zijn strenge regels en uitzonderingen. Wanneer er echt sprake is van medische noodzaak zou deze behandeling vergoed kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan verminking, bewegingsbeperking en ernstig onbehandelbaar smetten.

Wij hopen dat dit artikel jou een beeld heeft kunnen geven van de schaamlip correctie behandeling bij de Arenborghoeve. Heb je graag persoonlijk advies over deze behandeling? Neem dan contact met ons op voor een consult. Wij staan met raad en daad voor je klaar.

  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    Heeft u vragen over de Arenborghoeve? Aarzel niet en mail ons!

    info@arenborghoeve.nl