Prothesewissel

Dr Linda Visser over siliconen versus monobloc hydrogel

Prothesewissel

Helaas –zo is gebleken- is het meestal noodzakelijk siliconen prothesen, die langer dan 10 jaar geleden ter vergroting van de borsten geïmplanteerd zijn, te verwijderen.De indicatie hiervoor kan een kapselfibrose (= kapselvorming) zijn van één of beide borsten met eventueel vervorming van de borsten. Echter vaak blijkt, met of zonder deze verschijnselen, dat na 10 jaar (soms eerder) de prothesen lek zijn, waardoor silicone kan uittreden. Waar deze siliconen partikels terecht kunnen komen staat nog niet helemaal vast, in ieder geval kunnen ze in het borstklierweefsel of in de lymfeklieren van de oksel ontstekingsreacties veroorzaken (z.g.n. siliconomen).

De operatie

Via het oude litteken (behalve bij prothesen die via de oksel ingebracht werden, dan gaat dit alleen via een snede in de borstplooi) kan de prothese verwijderd worden. Daarbij wordt bekeken of alleen dit voldoende is, of dat het kapsel zo dik en/of verkalkt is, dat dit mee moet worden genomen. In dat geval ontstaat er een grote wondholte, waardoor het risico op een (na) bloeding wat groter is en er drains moeten worden achtergelaten. Deze worden meestal 2 dagen na de operatie verwijderd.  Afhankelijk van het onderzoek vóór de ingreep, soms tijdens de operatie kan besloten worden direct nieuwe implantaten achter te laten of dat het beter is hiermee 3 maanden te wachten omdat het weefsel dan tot rust kan komen.

Hydrogel prothesen: natuurlijke borstvergroting zonder siliconen

De zoutwaterprothese is wel röntgen-doorlaatbaar, maar kan rimpelen en klotsen. Sinds 1994 is er ook een zoutwaterprothese met verdikkingsmiddel (Monobloc  Hydrogel CMC) op de markt. Deze prothese voelt nagenoeg hetzelfde aan als normaal borstklierweefsel, en heeft een zeer sterke omhulling. Het verdikkingsmiddel is carboxy methylcellulose in een percentage van 3,7 %. De fabrikant verleent een garantie van 10 jaar op de prothese. Dokter Visser kan u de voor- en nadelen van deze prothesen uitleggen, zodat u een keus kunt maken.

Na de operatie

De hechtingen worden meestal  na een week verwijderd.Het is raadzaam de borsten nog enkele weken met de goed passende beha te ondersteunen, die u bij kliniek Arenborghoeve bij uw ingreep ontvangt.

Wissel van Monobloc Hydrogel CMC of andere zoutwater implantaten

Deze hoeven niet gewisseld te worden, omdat, als ze gaan lekken –en dat merkt u in tegenstelling tot siliconen prothesen- dit vervelend, maar niet erg is. Het vocht, overeenkomend met lichaamseigen vocht verliest u via de nieren en de suiker, die in de Monobloc Hydrogel CMC zit, wordt afgebroken.

Meer informatie

Bel ons voor meer informatie op 077 320 8300.
Neem contact met ons op via de contactpagina.
Of vul het contactformulier in voor meer info of consult aanvraag
  • NEEM CONTACT MET ONS OP

    Heeft u vragen over de Arenborghoeve? Aarzel niet en mail ons!

    info@arenborghoeve.nl