Explantatie borstimplantaten

implantaat

Borstimplantaten oftewel borstprotheses genoemd worden vaak gezet om mooiere of grotere borsten te krijgen of worden gebruikt bij een borstreconstructie. Wanneer er klachten zijn of iemand niet blij meer  is met de de borstimplantaten dan kunnen deze worden verwijderd. Dit wordt explantatie genoemd.

Explantatie borstimplantaten

Verschillende redenen voor een explantatie

 1. Ontevredenheid over het resultaat van de ingreep
 2. Lekkage van een borstimplantaat
 3. Verplaatsing van het borstimplantaat
 4. Het niet meer willen hebben van borstprotheses
 5. Lichamelijke klachten door de borstimplantaten
 6. De borsten zijn van vorm veranderd na een zwangerschap of gewichtsverandering

Komt dit u bekend voor en heeft bent u zelf van plan om uw borstimplantaten te laten verwijderen? Dan bent u bij Arenborghoeve aan het juiste adres. Wij hebben jarenlange ervaring met het verwijderen van borstprotheses.

Een aantal vragen beantwoord over explantatie (verwijderen) borstprothesen:

 

 1. Wanneer moet een borstprothese verwijderd of gewisseld worden?
  Alleen voor siliconen implantaten: als de prothese gescheurd is en na 10 jaar draagtijd. Zoutwaterprothesen hoeven niet vervangen te worden als er geen lek is. Als er sprake is van uiteenlopende klachten, die onder het zg  Breast Implant Illness (BII) kunnen vallen. 
 1. Wordt het kapsel om de prothese verwijderd?
  Als de borsten erg stug of hard zijn wordt ook het kapsel verwijderd (zg Baker 3 of 4)
  Bij soepele borsten is het technisch heel lastig om een dun kapsel te verwijderen en de kans op bloedingen, beschadiging van omliggende weefsels, zoals spieren en zenuwen, alsmede de kans op een klaplong is groot. Als er geen prothese worh2dt teruggeplaatst, zullen de borsten door samentrekkend littekenweefsel gaan vervormen, hetgeen ook een reden is om dit, mits noodzakelijk, niet te doen.
 1. Op internet is te lezen, dat het kapsel altijd verwijderd moet worden omdat er veel siliconen in zitten.
  Dat is waar, maar na de ingreep wordt een drain geplaatst zodat rest siliconen af kunnen lopen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat siliconenpartikels in alle weefsels van het lichaam in te hoge mate aanwezig zijn. Die gaan er niet uit met het verwijderen van het kapsel!
 1. Verlaten siliconenpartikels na verwijderen van de prothesen mijn lichaam?
  Het blijkt, dat siliconen via haren en zweetklieren afgestoten worden.
 1. Wat gebeurt er met het achtergebleven kapsel?
  Dit wordt door het lichaam afgebroken; dit duurt lang, ongeveer 1,5 à 2 jaar.
 1. Kan er meteen eigen vet na explantatie ingebracht worden.
  Dit hangt af van het resterende volume van de borst; is er veel volume, dus vanaf een cup B, dan kan overwogen worden meteen eigen vet, mits in voldoende mate aanwezig, ingebracht worden. Let wel: met eigen vet worden de borsten niet in één keer een cupmaat méér! Dit moet in verschillende behandelingen opgebouwd worden.

Hoe gaat een explantatie in zijn werk?

implantaat
Een explantatie begint altijd eerst met een consult waarin we bepalen wat uw situatie is en wat uw wensen zijn. Ook is er ruimte voor vragen wanneer u deze heeft. Aan de hand van dit consult gaan we bepalen welke behandeling voor u het beste is.

De explantatie zelf wordt volledig onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De operatie wordt via de oude littekens gedaan. Er is een mogelijkheid om meteen nieuwe implantaten of eigen vet in te brengen. Dit hangt echter volledig af van uw siuatie en uw wensen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in voor meer info of consult aanvraag.

 • NEEM CONTACT MET ONS OP

  Heeft u vragen over de Arenborghoeve? Aarzel niet en mail ons!

  info@arenborghoeve.nl